Stap 1 Hoe wordt de 'voetafdruk' berekend?

Hoe groot jouw mondiale voetafdruk is, is afhankelijk van wat en hoeveel je consumeert.
Wat je eet en drinkt, maar ook de kleren die je draagt en hoe je naar school gaat
(met de fiets, auto of bus) zijn voorbeelden van hoe jij consumeert.

 

Al deze dingen kosten ruimte.

Zo neemt voedsel ruimte in beslag, omdat het verbouwd moet worden.

Maar ook papiergebruik kost ruimte: denk maar eens aan de bomen die daarvoor gekapt worden.

 

Het transporteren van alles wat je gebruikt kost ook een hoop ruimte:
wegen en sporen nemen ruimte in en transport kost ook veel energie.
Zelfs het verbruiken van energie kost ook ruimte,
en vormt dus een belangrijk onderdeel van je voetafdruk hoewel dat niet direct te zien is

 

Bij het verbruiken van energie komt CO2 (kooldioxide) vrij.  
Denk hierbij aan de auto die brandstof verbruikt waarbij CO2 vrij komt.
Om deze CO2 uitstoot weer te verwerken, is een bepaalde oppervlakte bos nodig om het om te zetten in zuurstof.
Zo kun je voor alles wat je eet en koopt uitrekenen hoeveel ruimte dat inneemt:
het moet toch ergens worden gemaakt en vervoerd?

 

 

Voeding vormt gemiddeld een derde deel van onze mondiale voetafdruk.
Stel, je eet veel exotische vruchten zoals bananen en kiwi’s of elke dag een varkenskoteletje.
Dan is jouw mondiale voetafdruk waarschijnlijk wel maat 50 of meer!
Want die vruchten worden van ver aangevoerd en het varken produceert niet alleen dat koteletje,
maar ook veel mest.

Van (te) veel eten krijg je een grote maat, letterlijk en figuurlijk.


Een biertje scoort een mondiale voetafdruk van 1,7 vierkante meter.
Die ruimte is nodig voor het telen van de gerst en de hop, de energie voor het oogsten,
vervoer en het hele brouwproces. En daarna nog de nodige energie voor vat of fles,
het etiketje en het vervoer naar winkel of café.

Ofwel: de hele productie weg telt mee.

 

Een kroket kost 2,5 vierkante meter.
Een kilo kaas 25 vierkante meter.
Vlees scoort 35 vierkante meter per kilo.
Een reep chocola 1,5 vierkante meter.